Ex-libris confessions d’una lectora, Anne Fadiman

Si t'agrada, comparteix-ho!

Ex-libris confessions d’una lectora, Anne Fadiman

Sant Jordi i els llibres

Avui no és només el dia del Patró del nostre país sinó, també, el Dia Internacional del Llibre. Potser l’únic dia en que aquells que tenim arrelat l’hàbit – tan inusual en una societat dominada per la electrònica i el consum – de llegir i de comprar llibres tractem de defugir les inusualment curulles llibreries. Tanmateix, cal que aprofitem el dia en que els llibres surten a trobar-nos al carrer  per a parlar-ne.

Confessions d'una lectora, Anne FadimanEn recomanarem un parell que estem convençuts de que faran les delícies dels amants dels llibres i de la bona literatura. Ideals per a tots aquells que creuen que la seva vida no seria la mateixa, sense la paraula escrita. Per als lletraferits més irredents…

Ex-libris confessions d’una lectora (Ex Libris : Confessions of a Common Reader) d’Anne Fadiman, Vic, Eumo Editorial, 2000, traducció de Carlota Torrents. Una obra fantàstica, escrita per una enamorada dels llibres, de la literatura i de les paraules. En català, el títol ha eliminat l’adjectiu “common” de l’original. És una llàstima, ja que no deixa d’ésser paradoxal que Fadiman es pugui arribar a considerar una lectora corrent. Com a lectora, podria ésser definida de moltes maneres, però ben segur que a ningú que en conegui les obres gosaria fer servir l’adjectiu corrent per a referir-s’hi…

És una lectora – i una escriptora – amb uns coneixements literaris i lingüístics fora de mida. Una erudita, quasi una enciclopèdia vivent. Això sí, una enciclopèdia de la bona literatura. I és, per damunt de tot, una amant dels llibres. O, per és més exactes, del llenguatge, de la paraula, i de les meravelles que alguns genials escriptors han bastit amb elles.

Ex-libris confessions d’una lectora és, sobretot, un cant d’amor a la literatura. Un cant de lloança a les paraules. A les paraules i als sentiments i emocions que aquestes ens provoquen. Un cant abrandat a allò que podríem definir com la música dels mots.

Un cant, composat de 18 assaigs, que pretén – i ho assoleix amb escreix… – encomanar-nos de la seva passió per la llibres i per les grans creacions literàries. Un cant d’amor que ens convida a compartir amb l’autora el plaer inigualable de la lectura, a submergir-nos en l’oceà d’algunes de les grans obres de tots els temps.

Un esplèndid llibre sobre llibres, que ens obre la porta al goig de la lectura, a la degustació de l’exquisida màgia de joc de les paraules.

84 Charing Cross Road, Helenne HanffEl segon és 84, Charing Road, d’Helene Hanff. Un altre mostra magnífica de llibres sobre llibres. Del tot recomanable, també. Ara bé, molt em temo que caldrà esperar a disposar de més temps per a parlar-ne amb la calma i el detall que ben segur es mereix…

 

sant Jordi del 2008

© Xavier Serrahima 2008
www.racodelaparaula.cat
www.xavierserrrahima.cat
@Xavierserrahima
orcid.org/0000-0003-3528-4499

 
Veure la llista completa d’autors i autores i títols analitzats
Veure la llista completa de traductors i traductores de les obres analitzades

Creative CommonsAquesta obra de Xavier Serrahima està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)

 

 

 

 

PS: Si els compreu – o els demaneu a la biblioteca més propera al casa vostra (a la BCT, per exemple, els tenen tots dos) – confio en que em feu arribar els vostres comentaris. Salut i bona lectura!

 
       
   

Author: Xavier Serrahima

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *