Pau al cim del món

Si t'agrada, comparteix-ho!

Avui m’he emocionat. M’he emocionat de veres en veure, per televisió, l’arribada de la torxa olímpica al cim de l’Everest! Quasi em salten les llàgrimes, contemplant com el símbol de la pau i la llibertat assolia el punt més alt del nostre planeta. Aquest punt màgic que és, alhora, símbol de la grandesa humana.

M’he emocionat com un infant en saber que la darrera rellevista era una noia tibetana de 19 anys, que l’ha rebuda de mans d’un company seu de Beijing. Quin detall més tendre i carregat de significat, que posa de manifest la fraternal entesa entre els pobles i les ètnies que composen la Xina!

I m’he emocionat, encara més, en veure com un dels membres de l’expedició que era al camp base – no sé pas si un xinès-xinès, un xinès-tibetà o un xinès-nepalí – plorava en saber que havien arribat al cim del món. Veure aquell bon home, que tant haurà sofert, desfet en llàgrimes, m’ha emocionat!

Quin detall, el del govern xinès, sempre obert a compartir amb el món sencer les notícies i esdeveniments que es produeixen al seu país! Quin detall més entranyable – i, sobretot, tan assenyat – decidir mostrar-nos aquell home desconegut plorant per la torxa olímpica, en comptes de caure en el morbós sentimentalisme de la televisió occidental!

Quin encert el seu, en no deixar-se coaccionar per la dictadura morbosa de les audiències! En apostar per la cultura, i no mostrar-nos l’espectacle decadent dels plors d’aquells familiars que hagin patit la pèrdua d’un fill o filla, com fem a occident sense cap mena de consideració!

Quina sort que tinguin clar que amb el dolor dels altres no s’hi juga i hagin evitat el recurs fàcil de caure en el populisme, tot mostrant-nos, per exemple, les imatges desconsolades d’alguns dels familiars del miler llarg de ciutadans executats aquest any a la Xina…!

dijous, 8 de maig del 2008

PS: Només em resta un dubte: amb la modèstia que els caracteritza, no hauran dut la torxa a l’Everest per tal d’evitar, almenys per un dia, l’aclamació unànime i enfervoritzada amb que les multituds de tot el món reben el relleu d’ aquest símbol de pau i d’entesa?

Author: Xavier Serrahima

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *