Des del Núvol hem pensat que seria una bona idea oferir als nostres lectors i lectores una llista dels llibres que considerem més recomanables per sant Jordi. Abans de posar-m’hi, cal que faci, almenys, un parell de consideracions.
En primer lloc, aquesta que faig no té, de cap manera, l’absurda pretensió d’ésser l’única llista possible —la llista— sinó que és la meva llista: aquella que, d’acord amb el meu criteri personal i, per tant, subjectiu i fal·lible, crec que és la més convenient.
En segon, que segurament hauria estat molt més senzill i, sobretot, menys arriscat, limitar-nos a referir-nos als llibres que, sens dubte, triomfaran demà: Victus, La reina descalça i Brúixoles que busquen somriures perduts (tots tres tant en la seva versió original espanyola com en la catalana, de Xavier Pàmies, Jordi Puig i Sílvia Pons, respectivament). O —per què no?—, hauria estat encara més divertit confeccionar una llista, a sensu contrario, de llibres que, malgrat la seva campanya de màrqueting, qualsevol persona amb gust literari hauria de defugir com un gat l’aigua escaldada.
Amb tot, prefereixo no cercar-me més enemics del compte i remarcar aquelles obres que, pel seu valor literari, entenc que sobresurten per damunt de les altres.
Per començar, tres novel·les (que s’haurien d’afegir a les que vaig destacar a final de l’any passat, la vigència i l’interès literari de les quals es mantenen inalterats):
“Tot el que et fa falta per endinsar-te en [el] viatge completament absorbent” d’aquesta fantàstica obra és emprendre-la, llavors, “assaboreix el text, no te l’empassis sencer”.
Una (nova) demostració que per a la bona literatura no hi ha temes poc atractius ni reptes inassolibles, si hom sap què vol explicar i com explicar-ho.
Una novel·la de gran qualitat, a la qual, malgrat alguna mancança puntual, cal donar-li la més calorosa benvinguda al nostre idioma.
Seguim amb tres poemaris:
Per la seva pregonesa i la seva exhaustivitat, un llibre destinat a esdevenir un referent tan fonamental com imprescindible —en l’obra bartriana i en la creació poètica en general.
La poesia com a permanent interrogació irresolta, com a veu sense veu que s’alça entre el saber i el voler saber, entre el deler i el poder.
Si el nostre fos un país normal, seria del tot impensable que cap persona culta no fos capaç de recitar de memòria, almenys, algunes de les poesies del seu Llibre Tercer.
Conclourem amb tres llibres de memòries:
El millor mitjà que tenim d’adonar-nos com hem d’agrair a l’escriptor de Benissanet que mantingués fidelitat a un dels seus principis rectors: “Cal no oblidar mai la sentència llatina: «Nulla dies sine linea.».
Una mostra esplèndida dels principis rilkeans: la teva obra mereixerà ésser llegida només si —o quan— escrius allò que tu, i únicament tu, pots escriure, sense pensar qui —o si— et llegiran.
És, explícitament i voluntària, un dietari personal —d’arrel (i expressió) poètiques— que parteix de ben endins, del jo més pregon, per a projectar-se cap enfora, envers el nosaltres.
I, com a propina, un còmic:
Publicat al Núvol, el dia de sant Jordi del mmxiii
© Xavier Serrahima 2013
www.racodelaparaula.cat