El poble dels ocells
De bell matí, Bellprat no és només el poble dels llibres, sinó dels ocells: orenetes i falziots dibuixen damunt la claredat del cel nu els seus traços fugaços de poesies sense paraules. El dia es lleva renovat, calmós, prest per acollir el tragí que l’espera.
A dos quarts de dotze, quan comencen les presentacions, la riuada de gent és, avui, molt més densa, gairebé impermeable; pren el poble, encara mig adormit, convertint-lo en marea incessant de mil i un colors, que dansa amunt i avall pels carrerons.
A les 12, a la Plaça de l’Església, es presenta Olor de clor sota la roba, de Maria Guasch, publicada per l’editorial RBA. En fa la introducció Ivan Pintor, que destaca d’entrada el gran luxe que suposa poder presentar el llibre des d’una atalaia tan magnífica com Bellprat. Explica que la novel·la està escrita amb molta fluïdesa, que té una gran força i presència perquè conté en ella el temps, perquè s’esdevé en el temps.
Fins l’hora de dinar, sota un sol impecable que fins i tot atueix les pedres, se succeeixen les presentacions: Bienve Moya explica Històries sobre Sant Magí de la Brufaganya; Jordi Cervera, La música dels camaleons, publicada per Editorial Bromera; Jordi Martí, Tocats pel vent, de Pagès Editors; Al Segar, Dónde está el cuerpo, d’Ediciones Dédalo…
Havent menjat i reposat un xic, després que Marcel·lí Ferrer hagi parlat d’On la terra s’acaba, publicat per El Cep i la Nansa, i Magí Balcells de La condemna de la memòria, la Plaça de l’Església es prepara per rebre David Monteagudo. Donat l’atractiu del personatge, sorprèn l’escassa, quasi testimonial, presència de públic: suposo que provar de lluitar, un diumenge calorós a la tarda, contra els efectes d’una victòria europea del Barça és una temeritat insuperable…
Monteagudo comenta que el protagonista de la novel·la —anomenat García precisament perquè aquest és el cognom més comú tant a Catalunya com a Espanya— és un home normal, gris i molt estable, sense res que el faci destacar a banda de posseir una capacitat especial: la de veure algunes coses que els altres no poden veure. I, més en concret, la de veure gegants. “És una novel·la que permet ser llegida, almenys, en tres claus. La primera, la literal: el protagonista realment veu gegants. La segona, molt destacada per la crítica, la psicològica: és víctima d’alguna mena de procés paranoic i veu gegants. La tercera, que és la que més m’agrada i m’afalaga a mi, la clau més existencial,metafísica o transcendent.”
En marxar cap a casa, tot enfilant una interminable carretera sinuosa que ahir semblava no dur-te enlloc, però que t’anava acostant al paradís dels llibres (i dels ocells), i que ara et retorna a la civilització, que t’espera per fer-te l’abraçada de l’ós, un estol de falziots i orenetes t’acompanyen una llarga estona, amb el seu ball espasmòdic i encantat.
Tanmateix, arribat al punt exacte on se senten més els cotxes que la natura, s’aturen un segon, talment un dibuix glaçat damunt el cel, et diuen adéu amb les ales i fan mitja volta. Sàvies, saben que lluny de la seva illa de pau i quietud, naufragarien. En veure-les retrocedir, no pots evitar dir-te, consirós: «Quan vam perdre les ales de la llibertat i del sentit comú, els humans?».
diumenge, 7 de juny del mmxv
Crònica del dia anterior
© Xavier Serrahima 2015
www.racodelaparaula.cat
@XavierSerrahima