Per conèixer la vida i el pensament de personatges de la nostra història recent, a banda de bones biografies, són molt convenients els reculls de correspondència. Potser no són, ni poden ésser, tan complets com aquells, atès que acostumen a deixar llacunes d’alguns períodes de la vida dels seus protagonistes però, en justa contraprestació, ens ofereixen una visió més directa i autèntica, més del dia a dia. Sobretot, és clar, quan els corresponsals no pensaven que mai arribessin a fer-se públiques.
Segurament és per aquesta raó que les cartes que Tarradellas adreça a Tasis tenen un cert to, més o menys abrandat segons els casos, de justificació, quan no d’autodefensa; llegint-les, hom no pot evitar la sensació que sentia, almenys, una certa necessitat de dir-hi la seva, d’explicar el seu punt de vista, de no permetre que sigui el parer dels altres, dels que no consideren que ha actuat correctament, el que s’imposi: “si em permeto recordar-vos algunes coses que vós ja sabeu és […] perquè desitjo que l’opinió pública catalana pugui fer-se càrrec del que realment ha succeït, i, a més, perquè és evident que hi ha certes persones l’únic mòbil de les quals és crear confusions i impossibilitar tota tasca eficient” (pàg. 58, el subratllat és meu).
Al costat de l’interès polític, aquest aplec de correspondència ofereix una molt fidedigna imatge dels lligams d’amistat que poden establir-se entre individus que viuen lluny; d’una amistat que va afermant-se més i més al llarg dels anys; que, progressivament, va deixant d’ésser política per esdevenir personal; i, per tant, més global i atractiu.
Publicat al Suplement de Cultura d’El Punt Avui, el 14 de juny del mmxv
© Xavier Serrahima 2015
www.racodelaparaula.cat
@XavierSerrahima