Respectem els Mossos d'Esquadra

Si t'agrada, comparteix-ho!

Un dels efectes més nocius, Catalunya endins, de l’atac del govern espanyol a la legalitat i a les institucions catalanes, que han traspassat totes les línies vermelles, ha estat que part dels manifestants que protestaven contra el seu totalitarisme han increpat els Mossos d’Esquadra, amb crits com “No us mereixeu la senyera que porteu!”.

Potser caldria que hi penséssim un xic. A banda de manipular la justícia per atacar els símbols i les institucions de Catalunya, amb la voluntat expressa d’exasperar-nos i de dur-nos a fer algun acte mínimament violent, cal que tinguem en compte que els fets d’aquests dies tenien un altre objectiu fonamental igualment important: situar els Mossos entre l’espasa i la paret, forçar-los a fer el que (almenys alguns, molts?) no volen fer, convertir-los en el centre de la ira d’una part de la ciutadania, confrontar-los amb la població, a fi que els agents que encara estiguin indecisos (pocs?, bastants?), quan arribi el moment, optin per fer costat a la legalitat espanyola.

Quan arribi el moment, sens dubte, serà l’1 d’octubre i, sobretot, el 2 d’octubre. L’1, perquè, desenganyem-nos, si els Mossos no fan costat a la legalitat catalana, el referèndum no serà possible (si més, no, en les condicions habituals: en col·legis electorals). No tant perquè comminin a tancar els col·legis, sinó, simplement, perquè, si no garanteixen l’ordre i la seguretat de la votació, com han fet amb qualsevol altra contesa electoral, no es podrà dur a terme.

El 2 d’octubre, perquè, si el “Sí” guanya —i guanyarà, perquè el govern de Rajoy i la resta de partits unionistes que li donen suport són els nostres millors (i infal·libles) aliats—, l’endemà el Govern declararà la independència de Catalunya. (Si algun partidari del “No” creu que no ho farà perquè una part de la població el boicotejarà no anat-hi a votar, convençut que la baixa participació deslegitmarà el referèndum, que s’ho tregui del cap: mai cap referèndum d’autodeterminació ha estat alterat pels que no han volgut anar a votar!)

Serà en aquest moment que necessitarem els Mossos, més que mai. Quan no tinguin altre remei d’obeir la legislació catalana com ara per ara no tenen més remei d’obeir l’espanyola (avui en dia, són policia catalana per concessió de l’estat espanyol), podran actuar com realment volen i si alguns (pocs?, bastants?) no ho fan, llavors, i  no pas ara, sí que els podrem exigir que compleixin la llei de la nova república, contra la Guardia Civil, si cal.

I serà llavors, i només llavors que, si algun Mosso no compleix les seves obligacions, li podrem recriminar que no es mereix lluir cap senyera. Abans, no fem el joc al govern espanyol i no caiguem en la seva provocació. Com el dia de l’atemptat de Les Rambles, fem confiança als Mossos: no ens fallaran.  

dijous, 20 de setembre del mmxvii

Llicència de Creative CommonsAquesta obra de Xavier Serrahima està subjecta a una llicència de Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional de Creative Commons

Loading

 
       
   

Author: Xavier Serrahima

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *