Seleccio? Quina selecció?

Si t'agrada, comparteix-ho!

En aquest fantàstic país nostre hi ha una bona pila de preguntes que es repeteixen una vegada rere l’altra, com una lletania constant. Entre aquestes, una de ben comuna té a veure amb allò que jo denomino “Combinat de jugadors de futbol de seleccions autonòmiques de l’Estat espanyol”. I que la majoria segueix entestant-se en anomenar “Selecció espanyola”, sense més atributs. O, a tot estirar, “Selecció espanyola de futbol”.

Un terme que, com tants d’altres, no sóc capaç d’entendre… Què significa selecció de futbol ? No es tracta d’un esport, el futbol. D’un esport en que hi participen un nombre determinat de jugadors? Doncs com se’n pot fer una selecció i seguir-hi jugant? Confesso la meva absoluta perplexitat…

Vegem que en diu el diccionari, al respecte: Futbol: <<Esport practicat (…) entre dos equips d’onze jugadors…>>. Selecció: <<Acció d’escollir les millors coses d’un conjunt>>.

Doncs bé, si combinem les dues accepcions, no hi ha dubte del que significa “Selecció de futbol”: escollir, d’entre el conjunt d’onze jugadors que integren un equip, els millors. O el que ve a ésser el mateix: quedar-se’n només dos o tres. Ara bé, una vegada escollits aquests, com s’ho fan, per tal de poder jugar un partit? La selecció contra la que s’enfronten també està formada només per els tres o quatre millors jugadors?

O, potser, és que del futbol entès com un conjunt – els jugadors, l’equipament esportiu que duen, la pilota, la porteria, el camp, les xarxes… – se’n fa una selecció per a quedar-se amb el millor…? Amb quin criteri? El millor són els futbolistes? Potser sí… Però si no hi incloem la pilota, poca cosa més que mim, podran fer… Si decideixen seleccionar la pilota, però no pas la porteria, què en faran, amb ella ? Sense el seu equipament, segurament els denunciaran per escàndol públic…! I sense camp…?

Així les coses, potser que anem tractant d’imaginar una nova definició, per a aquesta realitat… “Selecció de futbolistes”, potser?

És per tot això – i algun altre detallet més – que quan em plantegen, per enèsima vegada, la pregunta del milió – <Què prefereixes, que la Selecció espanyola guanyi o perdi?>> no sé mai què em demanen ni què se suposa que hauria de contestar…

Com que sembla que la qüestió és preguntar per preguntar, els hi torno la pilota: Què és, una selecció espanyola? Selecció de què? De poesia? De pintura? De premis Nobel? De físics quàntics? De cantants d’èxit? De famosos que no se sap perquè ho són? O, potser, de vins, de fruites, de tubercles… ? Què se selecciona? I, qui ho selecciona?

Em miren com si m’hagués begut l’enteniment. Tanmateix, quina culpa en tinc, jo, de que no hagin sabut formular la pregunta correctament?

Això a banda, no he arribat mai a entendre el motiu que els du a fer-me, any rere any, aquesta mateixa pregunta… Per què sempre es refereixen a la “selecció espanyola”? Per què a ningú no se li acudeix de demanar-me si prefereixo que venci o no la selecció de futbolistes del Kirguistan, per exemple…, essent, com són, ambdós, països estrangers!

dilluns, 23 de juny del 2008

[download#264#image]

Loading

 
       
   

Author: Xavier Serrahima

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *