Càrrega modèlica

Si t'agrada, comparteix-ho!

 

El secretari general d’Interior, Joan Boada, va reaccionar amb contundència i fermesa a les crítiques rebudes per l’actuació del cos d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra en la manifestació d’estudiants del passat 20 de novembre a Barcelona.

Aprofitant una visita a Vic, va considerar que no només no s’havia fet un ús desproporcionat de la força sinó que l’actuació dels Mossos fou “modèlica” i “excel·lent”. Assegurant que la policia va “temperar” l’actitud “molt violenta” d’una “minoria” d’estudiants”, efectuant una càrrega purament “defensiva” per a evitar que baixessin per les Rambles. Càrrega que van haver de repetir perquè alguns dels manifestants van llançar objectes contra els agents, tractant de copejar-los amb pals i pancartes.

A banda del respecte que mereix com a tal, a l’autoritat se li pressuposa la càrrega de la raó. I més quan es tracta de cossos policials. No només en les seves declaracions púbiques, sinó també en l’àmbit judicial. Pel sol fet d’ésser autoritat es presumeix la seva veracitat. Més, encara, doncs, cal presumir-la d’aquells que els dirigeixen…

En el cas present, la prova del vídeo de l’Agència Catalana de Notícies no pot ésser més concloent: no s’hi pot veure cap actitud agressiva dels universitaris, més aviat una de defensiva, provocada per la mateixa càrrega, ni cap llançament d’objectes ni intent previ d’agredir els agents.

Amb tot, la intervenció dels Mossos no podia ésser més “modèlica”,“excel·lent” ni efectiva: no només van impedir que baixessin Rambles avall, com il·legítimament pretenien, sinó que es va dissoldre la manifestació, de cop! Amb un resultat encara més modèlic: 25 manifestants ferits, alguns dels quals van requerir atenció hospitalària, i desenes de contusionats. Tan excel·lent com el tracte dispensat a la premsa, amb dos periodistes copejats…

La gran pregunta, ara, és: aquesta actuació dels aniavalots ha de servir de model, de cara al futur, per a qualsevol tipus de manifestació feta sense permís que pretengui ocupar la via pública? O només si la protagonitzen joves o estudiants?

Es canviarà, d’ara en endavant, el principi d’actuació general dels Mossos davant d’una manifestació, caracteritzada per la seva funció de vigilància i control, garant dels drets i les llibertats públiques, per recórrer a l’ús de la força només quan és del tot imprescindible?

S’aplicarà amb la mateixa contundència quan una manifestació il·legal es proposi tallar una artèria ciutadana molt més crucial per al trànsit com per exemple les Rondes, un dimecres qualsevol? I quan els que es manifestin siguin treballadors d’alguna empresa amenaçada de tancament? O quan els pagesos tallin un carrer inundant-lo de fruita? O quan siguin els mateixos Mossos els que es manifestin?

O potser aquest sistema “modèlic” d’actuació s’aplicarà únicament quan els que es manifesten sense permís siguin joves? Joves sense suport sindical o polític…

És així com es pretén dur a la pràctica el que estableix l’article 12.2 del projecte de Codi Ètic de al policia autonòmica, que prohibeix les actuacions “arbitràries”, que es donen quan “sense motivació raonable, s’apliquen les normes de manera diferent en supòsits substancialment iguals”…?

dilluns , 1 de desembre del 2oo8

[download#42#image]

Loading

Author: Xavier Serrahima

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *