Festa de la constitució

Si t'agrada, comparteix-ho!

Cada any, en arribar aquestes dates, arriba el moment de plantejar-se la conveniència de fer coincidir la festivitat de l’Immaculada Concepció amb la celebració de l’aprovació de la Constitució espanyola. I més encara quan els dos dies festius se situen al bell mig de la setmana i es produeix un pont de quatre o cinc dies. Quan això succeeix – com s’esdevindrà l’any proper i encara més el 2010! – l’estat queda quasi paralitzat. Durant tota una setmana res o quasi res funciona.

Facis la feina que facis, formis part del sector productiu o professional de que formis, constates any rere any que la setmana del pont de la Constitució queda anul·lada de facto. Resulta del tot impossible reunir-se, trobar-se o acordar un termini de lliurament en aquesta setmana maleïda.

Si ho pretens, si ingènuament creus que podries actuar com si es tractes d’una setmana laboral més i et proposes fixar una data dins de la setmana fantasma, la resposta inequívoca que reps és: <<Per a aquesta setmana, ho vols? Impossible! Millor que ho deixem per a la següent, no? La del pont de la Constitució és com si no existís: nosaltres treballem dilluns, però no divendres… L’empresa que ens fa els plànols, fa festa el divendres i no pas dilluns… I els arquitectes que han de donar el vist-i-plau final al projecte, fan pont tota la setmana…>>.

Amb el transcurs dels anys, doncs,vas aprenent a esborrar aquesta setmana virtual del calendari laboral. Malgrat que els dies de festa són dos, i els altres són laborals, a la pràctica és com si tota la setmana hagués desaparegut. Ha quedat tàcitament esborrada del calendari feiner. I pobre de tu que no ho tinguis present… Tot l’estat espanyol fa vacances, aquells dies.

Per poc seny que es tingui, hom no pot evitar, any rere any, de demanar-se: com s’entén que a ningú no preveiés els evidents problemes que podria comportar convertir en festiu el 6 de desembre, quan era tan a prop d’una altra festa tradicional com l’Immaculada Concepció? Cap de les llumeneres del Congrés no va tenir en consideració el perill que podia comportar per a la productivitat espanyola paralitzar les empreses una tota una setmana amb l’any tan a prop d’acabar i amb les vacances de Nadal tan a frec?

És cert que fou el 6 de desembre quan fou aprovada la Constitució per referèndum per allò que – amb un cert aire condescendent – s’anomena poble espanyol. Ben cert. Ara bé,tot i que potser no hauria estat tan políticament correcte, sabent com havien de saber que la festivitat de la Immaculada no la podrien eliminar, no podien haver optat per una altra data? No podien haver escollit la de la seva aprovació per les Corts, la de la seva promulgació o la de la seva publicació al sacrosant BOE? O potser ja havien començat, abans d’hora, a fer pont de pensar, els diputats espanyols?

Si em demanessin a mi el meu parer, proposaria celebrar la festivitat de la Constitució no pas el dia en que es va publicar al butlletí oficial, sinó aquell en que es va imprimir, just vint-i-quatre hores abans: no puc imaginar cap dia millor que el 28 de desembre…

dilluns, 8 de desembre del 2008

[download#124#image]

Loading

Author: Xavier Serrahima

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *