Qui són els reis, Baltasar?

Si t'agrada, comparteix-ho!

No cal insistir gaire en la importància que té l’educació dels nostres fills. És el gran repte que assumim els pares quan ens decidim a tenir-los. Des de llavors, hem d’ésser conscients de que la nostra prioritat esdevindrà educar-los. Educar-los no pas per a que siguin persones de profit, com en deien els nostres avis, sinó per a que siguin persones com cal. Per a que siguin persones responsables, complidores i compromeses.

Per tal d’aconseguir-ho, cal esmerar-s’hi força. I cal, per damunt de tot, estar-hi molt al damunt ensenyant-los a distingir allò que està bé d’allò que no ho està. O que considerem que no ho està. Perquè, no cal dir-ho, no tots compartim els mateixos principis sobre quines són les virtuts que cal que els hi procurem transmetre.

Amb tot, alguns valors són indiscutibles i els compartim la immensa majoria de pares i mares. Entre aquests, segurament el més incontrovertible és la idea de que dir sempre la veritat és un pilar bàsic per a l’educació de les criatures. Cal que els nostres fills i filles aprenguin que mai no han de dir mentides. Que la mentida és una xacra contra la qual cal lluitar amb totes les nostres forces. Una xacra perjudicial que cal bandejar de la nostra activitat diària.

Per a aconseguir-ho, com en qualsevol aprenentatge, no hi ha res millor que l’exemple. Per més que els hi repetim mil i una vegades als nostres fills i filles que no han de dir mentides, de ben poc servirà si nosaltres no som consequents. Aprendran pel que fem, no pas per allò que els hi diem que han de fer. Aprendran per modelatge, per imitació. Faran allò que fem. Si ens senten dir mentides, ens imitaran.

Si teniu canalla a casa, doncs, i sou d’aquells que considereu que fer un àpat sense el televisor en marxa és una heretgia que només es poden permetre els intel·lectuals més tibats, cuiteu, aquests dies, a canviar de canal cada vegada que hi aparegui el conseller de Medi Ambient…!

Si no hi heu estat a temps, si l’han vist encara que sigui d’esquitllentes, o, horror dels horrors, si l’han sentit, apresseu-vos a recórrer a l’únic antídot conegut abans de que el virus de la mentida els immunitzi contra la veritat per sempre més: llegiu-los, nit rere nit, el Pinotxo del immortal Collodi. Només el temor de convertir-se, ells també, en ases, podrà salvar-los…!

dijous, 3 d’abril del 2oo8

Loading

Author: Xavier Serrahima

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *