Joc net amb Terrassa.net

Si t'agrada, comparteix-ho!

Cada any hi ha un parell de dies especials que es repeteixen immancablement: el dia de la salut («No ens ha tocat la grossa, però almenys tenim salut!») i el dia de l’abstenció («El creixement de l’abstenció és un fenomen preocupant que caldria analitzar detingudament»). Desafortunadament, ambdós duren tan sols una jornada: en el primer cas, per a tots els que no ens ha tocat; en el segon, per a les formacions polítiques, que l’endemà ja s’han oblidat del seu propòsit de cercar algun mitjà que permeti combatre l’abstenció.

Si les forces polítiques hi estiguessin realment interessades, el primer que haurien de fer és apostar, decididament, per la participació ciutadana. Per la participació ciutadana diària, i no pas limitada a dipositar un vot cada quatre anys a candidatures de llistes tancades escollides des d’amunt. Per assolir aquest objectiu fonamental d’aprofundiment democràtic, de corresponsabilització ciutadana, res millor que fer ús de la immensa potencialitat que la xarxa d’Internet —i la societat 2.0— ens ofereix.

Amb major raó en una ciutat com la nostra, on Tothom suma i on segons l’ajuntament la participació ciutadana és “una peça fonamental del sistema democràtic, un eix d’unió entre l’acció de govern i les necessitats de la ciutadania (…), afavorint el diàleg i el consens”. Una participació que tan sols pot ésser real i eficaç si és directa, contínua i efectiva, defugint el sistema habitual unidireccional i diferit. Una participació on el ciutadà deixi d’ésser un elector per passar a esdevenir una persona —un element de decisió final.

Per aconseguir aquest objectiu essencial de participació caldria inventar i instaurar un mitjà directe i immediat de comunicació… si no fos perquè ja està inventat! Es tracta de Terrassa.net, el portal de comunicació “al servei de la ciutadania”, on són “els propis protagonistes els que n’administren [els continguts]”. Un portal “neutral i plural” que el Patronat de la Fundació terrassa.net ha decidit tancar demà, 1 de gener, per “traslladar a altres mitjans digitals de la ciutat (terrassa.cat, terrassadigital.cat, visquemterrassa, etc..) els [seus] continguts”.

Uns altres mitjans digitals curiosament no tan “neutrals ni plurals” ni directament participatius, sobre els quals els nostre excel·lentíssim ajuntament hi manté una posició predominant…

Si els motius de la decisió són, com ens diuen, purament i estricta econòmics, per quina raó no s’han fet servir els tan moderns mitjans de participació municipal dels quals disposem per demanar-nos l’opinió a la ciutadania? Per quina raó no se’ns ha preguntat, per exemple, si preferim mantenir el portal Terrassa.net a canvi de suprimir el sempre objectiu, participatiu i imparcial “Visquem Terrassa” que rebem puntualment cada mes als nostres domicilis?

O potser hem de creure que amb el que costa aquesta imprescindible revista de l’ajuntament i l’ajuda del Patronat no seria suficient per assegurar la continuïtat de Terrassa.net? Perquè, és clar, el que ens neguem a creure és que puguin tenir raó alguns malpensats que han gosat aventurar que és precisament el caràcter plural, neutral i lliure del portal el que ha decidit a l’ajuntament a no col·laborar-hi més entusiàsticament!

Confiem que una sàvia i diligent rectificació, tant de l’ajuntament com del Patronat permeti la continuïtat de Terrassa.net, demostrant amb fets —i no pas amb paraules— com n’eren d’injustificades aquestes absurdes i immotivades sospites.

divendres, 31 de desembre del mmx

© Xavier Serrahima 2o1o

Comparteix


Loading

Author: Xavier Serrahima

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *