Ens cal(dri)en més Speaker’s Corner

Si t'agrada, comparteix-ho!

En un país cloroformitzat com el nostre, on sempre opinen els mateixos —en general, com a lamentable corretja de transmissió de les formacions polítiques que, d’una manera o altra (les fundacions temperen criteris i domestiquen les veus crítiques) els mantenen—, res més aconsellable (i necessari) que els diversos debats que un mitjà tan plural i deslligat d’hipoteques polítiques com Núvol duu a terme des de fa algun temps.

Potser podríem demanar-nos si un “digital de cultura” és el lloc més adient per aquest tipus de debats, de major abast que no l’estricament cultural. Si som sincers, haurem de concloure que segurament no. O, més exactament, que no ho hauria d’ésser.

Tanmateix, si, a més de sincers, pretenem ésser honestos, ens caldrà reconèixer, també, que el problema no és pas què el Núvol ofereixi aquest espai per al debat, sinó… que d’altres mitjans no ho facin!

O el que és el mateix: podem creure, de veritat, que és casualitat que algunes de les veus incòmodes i inquisidores que diuen la seva a l’Speakers Corner només es puguin sentir en aquest diari digital? No tindrà alguna cosa a veure, potser, amb el fet que acostumin a dir allò que alguns —els de sempre: els que remenen les cireres— no tan sols no estan avesat a sentir sinó que, sobretot, no volen sentir?

Quant de temps ens costarà d’entendre que l’única manera d’aconseguir que un dia o altre —més llunya que no pas proper— puguem viure en quelcom que s’assembli, mínimament, en un oasi català consisteix, abans que res, en primer lloc, en no caure en el simplisme de donar sempre les culpes “a Madrid” i, en segon, en deixar que noves veus airegin l’ambient irrespirable, en permetre que diferents fonts netegin l’aigua que, a força d’endogàmia i de nepotisme, s’ha anat enrarint fins a esdevenir insalubre?

O potser preferim seguir-nos mirant el melic? O, per dir-ho amb major precisió, que els mateixos de sempre se’l segueix mirant…, mentre la gangrena avança, indeturable, per totes les extremitats…

dimecres, 1 de maig del mmxiii

© Xavier Serrahima 2013
www.racodelaparaula.cat

 Llicència de Creative Commons

Aquesta obra de Xavier Serrahima està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

 
       
   

Author: Xavier Serrahima

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *