Llibres per sant Jordi

Si t'agrada, comparteix-ho!

Resposta a la pregunta formulada per Vilaweb:

Com valores aquest Sant Jordi? Destaca’n alguns aspectes que et semblin interessants, que marquin la diada d’enguany, que no s’hagin donat en ‘sant jordis’ anteriors.

Valoro el Sant Jordi com una nova oportunitat —que tant de bo s’estengués a tot l’any— de posar de manifest que la cultura i la creació artística són pilars humans absolutament imprescindibles, d’un valor incalculable, que no ens podem permetre el luxe de negligir; com una nova oportunitat per a posar en evidència que els períodes de crisi, en comptes d’abaltir-los, fomenten factors essencials com la creativitat i l’enginy: la possibilitat de treure el millor de cadascun de nosaltres mateixos.

Deixant de banda el lògic interès per la temàtica independentista, per a mi, el principal aspecte d’aquest Sant Jordi que no s’havia donat en d’altres d’anteriors —o, més exactament, que tan sols s’havia donat l’any anterior de manera incipient— és la presència de tot un conjunt interessantíssim de petites editorials que s’han anat consolidant i aportant aire nou al món del llibre.

I quan dic petites editorials, tot i que també hi incloc d’altres un xic més veteranes i àmplies (1984, Angle, Ara, Base, Bromera, Bullent, Club EditorCossetània, Crema, Pagès, Tres i Quatre, Viena…), em refereixo a aquelles que publiquen, a tot estirar un màxim de 8 o 10 llibres l’any. Editorials per a les quals el criteri de qualitat és fonamental i que entenen que cada llibre és únic i insubstituïble. Aquelles petites grans editorials que han posat a la nostra disposició, en la nostra llengua, obres magnífiques, que d’altra manera no haurien arribat a les nostres mans.

Abans d’acostar-se a les parades de llibres del 23 d’abril, fóra bo que els lectors i lectores haguéssim visitat, abans, les pàgines —per estricte ordre alfabètic, i esperant no haver-me’’n descuidat cap— web de A Contravent, Adesiara Editorial, Andana Editorial, Brau Edicions, Còmplices Editorial, Curbet Edicions, Edicions de l’Albí, Edicions de la ela geminada, Edicions del Periscopi, Edicions del Salobre, Edicions Sidillà, Edicions Vitel·la, Editorial Afers, Editorial Ensiola, Editorial Fragmenta, Editorial Males Herbes, Editorial Mediterrània, Editorial Meteora, Editorial Minúscula,Editorial Punctum, El Gall Editor, Labreu Edicions, Límits Editorial, Lleonard Muntaner, Llibres de l’Índex, Llibres del Segle, Obrador Edèndum, Onada Edicions, Papers amb Accent, Raig Verd Editorial

Si ho fem així, la satisfacció (i la qualitat) de les nostres lectures estaran garantides i, a més a més, contribuirem a afavorir la preservació de la tan necessària com convenient biodiversitat literària (i editorial) de les lletres catalanes.

Publicat a Vilaweb, el 17  d’abril del mmxiii

© Xavier Serrahima 2013
www.racodelaparaula.cat

 Llicència de Creative Commons

Aquesta obra de Xavier Serrahima està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Loading

Author: Xavier Serrahima

1 thought on “Llibres per sant Jordi

  1. Caldria apuntar que l’Albí ha renunciat a treure novetats per Sant Jordi, davant la trituradora cultural de les grans editorials, i afegir altres editorials encara més modestes, com Patumaire Ed., que just per modesta treballa amb el sistema del futur el P.O.D. (que permet no tindre mai res descatalogat).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *