Notes de lectura sobre llibres

Si t'agrada, comparteix-ho!

Notes de lectura sobre llibres

A veure si enceto l’hàbit de parlar, de tard en tard, de llibres. No crec pas que em pugui considerar un bon analista ni un entès en la matèria. Ni tan sols tinc la formació necessària per a poder-ho fer amb solvència i amb criteris acadèmics o professionals. Tanmateix, essent-ne com en sóc un amic – i, en ocasions, amant – fervent i fidel des de fa una bona pila d’anys, puc tractar de fer-ne un tast i de donar-ne la meva opinió.

Una opinió no qualificada, però si entusiasta i honesta, transparent i clara. Amb total independència de criteri, sense prejudicis, tabús ni punts de partida pre-establerts. Amb llibertat total.

Procuraré fer-ho amb obres de tota mena, sense limitar-me a cap tipus de gènere o categoria. Simplement, comentaré, d’entre les que llegeixo, les obres que em resultin més interessant o que – em – mereixin una atenció especial, sigui pel motiu que sigui. Deixant-me dur més pels sentiments, per les emocions, pel que haurà desvetllat el llibre en mi, que no pas pel seu – suposat –prestigi o qualitat.

Llibres

No cal dir que – com en tot el que escric – la meva és una opinió del tot personal i intransferible, fruit de la meva manera de veure – i de viure – el món. No té cap altra mena de pretensió que la de transcriure – si més no de procurar-ho dins de les meves possibilitats – allò que m’ha fet sentir, pensar o imaginar l’obra que hagi llegit. Menys encara, doncs, la de establir càtedra o fixar un cànon literari.

No crec que res ni ningú, per més formació i coneixements que posseeixi, es pugui atribuir el dret o el privilegi diví de decidir el que és millor o pitjor, el que és sublim i el que és mediocre. I menys amb caràcter general o irrefutable. La pretensió d’infal·libilitat no és que una mostra de feblesa…

A tot estirar, i si la sort i l’encert ens acompanyen, el màxim a que podem aspirar és a que d’altres comparteixin el nostre parer – personal i humil – sobre aquelles obres que ens sembla que mereixen ésser llegides. Aquelles obres que ens semblen millors perquè, en llegir-les, ens han ofert el goig de compartir tan bones estones.

Si us plau, doncs, endinsar-vos amb mi en el plaer insuperable de la lectura, sigueu tots benvinguts !

dissabte, 19 d’abril del 2008

© Xavier Serrahima 2008
www.racodelaparaula.cat
www.xavierserrahima.cat
@Xavierserrahima
ORCID iD iconorcid.org/0000-0003-3528-4499

Veure la llista completa d’autors i autores i títols analitzats

Veure la llista completa de traductors i traductores de les obres analitzades

Creative CommonsAquesta obra de Xavier Serrahima està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)

Loading

Author: Xavier Serrahima

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *