Llibres i literatura

Després de comprovar – amb llàgrimes als ulls i impotència al cor – que en el món editorial no hi ha lloc per les sorpreses i que la inversió publicitària genera els seus beneficis, situant a Ruiz Zafón com a vencedor en una competició absurda, que res – o quasi res – té a veure amb la literatura, sinó amb el negoci editorial, tornem amb el que ahir vam deixar tot just esbossat…

84, Charing Road, d’Helene Hanff. Una obra carregada de lirisme i de força poètica, que ens parla de l’amor als llibres i de l’amor que els llibres poden transmetre. Un altre llibre sobre llibres, destinat a tots aquells que creuen – que creiem – que la literatura, la gran literatura, té més de celestial que de terrenal. Que s’adreça més a l’esperit, al cor i als sentiments, que no pas als instints.

Per a totes aquelles persones que segueixen defensant que la literatura no és una equació matemàtica basada en xifres (de vendes o de quantitat de pàgines) sinó en les emocions i en el joc de mans de la paraula…

Amistat, amor, companyonia, solidaritat, per damunt de les distàncies, geogràfiques però també culturals, que separen a dues persones que es coneixen només a través de les cartes que s’adrecen l’una a l’altre.

Ella, la mateixa Helene Hanff, és una escriptora de Nova York, que llegeix un anunci d’una llibreria de vell anglesa que serveix llibres per correu i decideix demanar-ne un exemplar. Ell, un dependent de la llibreria Marks & Co., de Londres.

A partir d’aquest contacte inicial, la relació epistolar anirà fent el seu camí, afermant-se i consolidant-se, oferint-nos la possibilitat de commpartir amb els seus protagonistes l’escenari històric de gran part del segle XX. En una història deliciosa, on l’amor, l’amistat i la passió pels llibres i per la paraula escrita esdevenen una unitat indissoluble.

Una petita obra mestra. Una delicatessen literària que ens permet, al mateix temps, fer coneixença d’una bona mostra d’algunes de les més altres fites literàries de tots els temps (encara que, per desgràcia, gairebé centrada en exclusiva en el món anglosaxó…!).

dijous, 24 d’abril del 2008

Author: Xavier Serrahima

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *